SIKÇA SORULAN SORULAR

Silikon Malzemesi

Silikon, doğada oksijen ile birleşerek silikon dioksit veya silika oluşturan yarı metalik veya metai benzeri bir element olan silikondan elde edilir. Deniz kumu, kristaller ve kuvars, silikadır. Silika, çok sık rastlanan bir maddedir. Silikanın karbon ile yüksek bir sıcaklıkta ısıtılması silikonu meydana getirebilir. Daha fazla işlenmesi, silikonu uzun bir kimyasal zincire veya polimere dönüştürebilir; sıvı, jel veya lastiksi olabilen bu maddeye silikon denir. Kaydırıcılar ve yağlarla birlikte silikon lastikte de çeşitli silikonlar kullanılır. Silikon, cilalar, güneş ve el losyonu, antiperspirantlar, sabunlar, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalar ve çiklet gibi evlerde sıklıkla kullanılan birçok maddenin içinde bulunabilir.

Silikonun Emniyeti

Bu konuda özel çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalarda inek sütünde ve piyasada bulunan bebek mamalarında, meme impiantı olan kadınların sütündekinden daha yüksek seviyelerde silikon olduğu belirlenmiştir. Tıp Enstitüsü şu sonuca varmıştır: "Silikon implantların, vücutta meydana gelen büyük hastalıkların herhangi birinden sorumlu olduğuna dair bir kanıt yoktur. Kadınlar günlük hayatlarında sürekli olarak silikona maruz kalırlar."

Kapsül Kontraktürü

İmplantın çevresinde normal olarak oluşan yara dokusu veya kapsül gerilip impiantı sıkıştırabilir ve buna kapsül kontraktürü denir. Kapsül kontraktürü daha yaygın olarak enfeksiyon, hematom ve seromanın ardından görülür. Aynı zamanda meme dokusu altına yerleştirilen implantlaria da sıklıkla görülür. Semptomlar, sertlik hissi ve hafif rahatsızlıktan başlayarak ağrı, çarpıklık, impiantın hissedilmesi ve/veya impiantın yerinden çıkmasına kadar uzanabilir. Ağrı ve/veya sertlik hissinin şiddetli olduğu durumlarda ilave bir cerrahi işlem gerekir. Bu işlem, implant kapsül dokusunun çıkarılması veya impiantın kendisinin çıkarılması ve muhtemelen değiştirilmesi olabilir. Bu ilave ameliyatlar sonrasında da tekrar kapsül kontraktürü meydana gelebilir. Yara kapsülünü parçalamak için impiantın etrafındaki fibroz kapsül zorla sıkıştırılarak veya üzerine bastırılarak uygulanan kapalı kapsülotomi yapılması önerilmemektedir, çünkü bu işlem impiantın patlamasına yol açabilir.

Vücudun içine yerleştirilen herhangi biri alete karşı doğal bir reaksiyon olarak, meme implantının etrafında da bir kapsül oluşturan yara dokusu meydana gelecektir.

Meme Kanseri

Bunun insanlar için söz konusu olduğunu gösteren hiçbir çalışma yoktur, implantların kansere sebep olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Mamografi

Meme implantları mamografi sırasında meme kanserinin tespit edilmesini engelleyebilir ve mamografiyi daha zor hale getirir. Prosedürden önce mamografi teknisyenine impiantlannız olduğunu söylemeniz önemlidir. Özel çıkarma teknikleri ve ilave görüntüler gerekebilir. Ailenizde meme kanseri geçmişi varsa bunu doktorunuza bildirin.

Silikon Alerjisi

Herkesin dünyadaki hemen hemen her maddeye karşı bir alerji geliştirmesi mümkündür, ancak silikon alerjileri çok nadirdir. Hepimiz günlük yaşantımızda her gün silikona maruz kalıyoruz. Silikon, cilalar, güneş ve el losyonu, antiperspirantlar, sabunlar, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalar ve çiklet gibi evlerde kullanılan birçok maddenin içinde bulunabilir.

İmplant Kullanım Süresi

İmplantlar yaşam boyu kullanılamazlar; bu yüzden hayatınızın bir zamanında değiştirilmeleri gerekebilir. Bu süre kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda sadece birkaç yıl sonra değiştirilmesi gerekirken diğerlerinde 10-20 yıl dayanabilir. Bir kadının implant değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyma sebepleri çeşitlidir. Bazen bu, boyut değişimi veya implant tipi değişimi gibi sebeplerle isteğe bağlı olarak gerçekleşebilir, bazen ise implantın boşalması veya yerinin değişmesi gibi bir komplikasyon sebebiyle implantın çıkarılması veya değiştirilmesi zorunludur.

İyileşme / Aktiviteler / Egzersiz

İşinizi ne kadar süreyle bırakmanız gerektiği ile ilgili en iyi rehberiniz doktorunuz olacaktır ve size aktivitelere ne zaman ve nasıl başlayacağınızı söyleyecektir. İyileşme dönemleri kadından kadına değişir. Genel olarak, rahatsız dönem ilk birkaç gündür. Normal yaşantıya ortalama olarak dört ile altı hafta sonra dönülür.
İnsizyon iyileşmekteyken terlememek önemlidir. Bu yüzden, insizyon iyileşip kapanana kadar aktiviteyi ve güneş banyosunu sınırlandırın. Özellikle üst beden ile ilgili aktiviteleri çok erkenden ağırlaştırmayım Vücudunuzun dinlenmesine ve iyileşmesine izin verin. İmplantın etrafındaki şişliği en aza indirmeniz gerekir.
Bir ay sonra Jakuzi veya banyoya girmek genellikle sorun yaratmaz. Ameliyattan bir ila iki hafta sonra gibi erken zamanlarda insizyonun ıslatılmaması gerekir.
Antrenmanlarınıza başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hastaların iyileşme süreleri çok değişkendir. Dolaşımı desteklediği için genellikle yürümek önerilir. Takılan implantlar ne kadar büyükse göğüsleriniz de o kadar ağır olacaktır. Derinin üzerindeki çekme gücünü ve memelerin sarkmasını en aza indirmek için koşarken destekleyici sutyen giymelisiniz.

Solaryum Salonu / Güneş Banyosu

Solaryum veya güneş banyosu implanîa zarar vermez fakat yaraları kötüleştirebilir. Solaryum ışınları insizyonları kalıcı şekilde koyulaştıracağı için, ameliyattan sonra en az bir yıl insizyonlar üzerine solaryum ya da güneş ışını değmesinden kaçınmalısınız. İmplant ısınabilir ve vücudunuzdan daha geç soğuyabilir.

Uçuş/Aletli Dalış

İmplantları olan birçok kadın aletli dalış yapmakta ve uçakla seyahat etmektedir. Basınçtaki değişikliklerle kabuk hafifçe genişleyebilir veya sıkışabilir. Bu, implantın içinde küçük hava baloncukları oluşmasına yol açabilir. İçi şalin dolu implantlarla olduğu gibi jel implantlarla da sıvı sesleri hissedebilir veya duyabilirsiniz. Bu durum 24-48 saat içinde düzelmelidir.

Balenli Sutyen

Doktorların çoğu, implant ameliyatından sonra kadınların balenli sutyen giymek için 3 ay beklemelerini istemektedir. Vücudunuz 3 ay boyunca implantın etrafında bir yara dokusu oluşturacaktır. Bu süre sırasında, tellerin yaptığı basınç yara dokusunun, kalıcı olarak tellerin neden olduğu girintiyle biçimlenmesine yol açabilir. Bu ilk iyileşme süresinden sonra, kalıcı bir girinti olmasını engellemek için balenli sutyenler aralıklı olarak giyilmelidir.

Göğüs Hareketi

Bu, takılan implantların tipi, cep diseksiyonu, vücudunuzun implantı tutuş şekli ve kapsül kontraktürü olup olmaması gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok kadın için meme implantlarının yumuşak olması ve güzel şekilde hareket etmesi mümkünken bazı kadınların implantları daha sıkıdır ve sabit pozisyonda durur.

İmplant Ağırlığı

Bir implantın ağırlığı boyutuna ve dolum hacmine göre değişir. 250 cc jel ile doldurulan 250 cc'lik bir implant yaklaşık 250 gram gelir.

Çatlaklar

İmplantların takılması çatlaklara yol açabilir, fakat bu nadiren olur. Eğer bu konuda endişeiiyseniz, derinin gerilmesini en aza indirmek için daha küçük bir implantı tercih edin veya deriyi zamanla yavaş yavaş genişletmek için bir Spectrum ayarlanabilir implantı tercih edin.

Sigara Kullanımının Etkileri

Sigara kullanımı, kan damarlarının daralmasına yol açar, kanla ameliyat bölgesine taşınan kan miktarını ve oksijeni azaltır. Dokuların iyileşmek için bu kana ve kanın taşıdığı oksijene ihtiyacı vardır. Kan miktarı azaldığında, dokular daha yavaş iyileşir. Farklı doktorların, hastaların ameliyattan önce ve sonra sigara içmeme süreleri için farklı önerileri vardır. Ameliyattan önce ve sonra beş hafta ila ameliyattan önce ve sonra bir ila iki hafta gibi süreler önerilmektedir. Doktorunuza ameliyattan önce sigarayı ne zaman bırakmanızı istediğini sorun.

Meme Ucu Hassasiyeti

İmplant ameliyatından sonra meme ucu hassasiyetinde değişiklikler olabilir. Meme ucundaki ve memedeki his artabilir veya azalabilir. Değişim aralığı, hissizlikten aşırı hassasiyete kadar değişebilir ve geçici veya kalıcı olabilir.

Kilo Artışı veya Kaybı

İdeal kilonuza yakın olmalısınız. Meme impiantları takıldıktan sonra belirgin bir kilo kaybı, sonucu sizin için tatmin edici olmayacak şekilde değiştirebilir. Biraz ptozis (sarkma) ve boyutta küçülme olabilir. Kiloda önemli bir artış, memelerin boyutunun büyümesine yol açabilir.

Yaş

Yaş değil, genel olarak sağlığın iyi olması önemlidir.

Hamilelik

Her kadın ayrı bir bireydir ve bu yüzden bir hamilelik öncesinde veya sonrasında farklı sonuçlarolabilir. Memeleriniz büyüyecek ve hamilelik ile ilgili tüm normal değişiklikleri geçirecektir. Büyüme miktarı, kadından kadına değişecek ve implantların boyutu da burada rol oynayacaktır.

Emzirme

Meme impiantları olan birçok kadın bebeklerini başarılı şekilde emzirmişlerdir. Mevcut çalışmalar, jei ya da şalin meme impiantları olan kadınların sütünde, meme implantı olmayan kadınlarınkinden daha yüksel silikon seviyesi olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, meme impiantları bazı kadınların emzirme yeteneğini engelleyebilir. Bu yeteneği büyük olasılıkla periareolar insizyon bölgesi etkiler. Bazı kadınlar bu süre sırasında meme kanallarının iltihaplanması olan mastit yaşayabilirler, bu aynı zamanda kapsül kontraksiyonuna yol açabilir. Semptomlar ilk ortaya çıktığında antibiyotik kullanımı, bu sorun potansiyelini en aza indirebilir. İltihap belirtilerini her zaman doktorunuza bildirmelisiniz.

Genellikle estetik amaçla birlikte hastalar nefes almada yaşadıkları sıkıntıları da dile getirirler. Zaten şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda burun içindeki orta bölmesinde(septum devrasyonu) ve diğer anatomik oluşumların deformasyonları da bu duruma eşlik ettiği için,hastalar aynı anda fonksiyonel açıdan da bu problemlerden kurtulmaktadırlar.

Açık ve kapalı olmak üzere iki türlü yöntemle gerçekleştirilebilir. Zaten kapalı rhinoplasti operasyonu estetik cerrahların % 95 inin tercih ettiği,uzun yıllardır ülkemizde uygulanan klasik yöntemdir.

Bir de son yıllarda Amerika ve Avrupa da yaygın olarak uygulanan ve ülkemizde de uygulanmasına başlanılan açık rhinoplasti dediğimiz burun derisinin kaldırılıp tüm anatomik oluşumları görülerek yapılan teknik vardır.

En önemli avantajı kapak burun operasyonunun aksine tüm oluşumları görerek gerçekleştirildiği için daha sonra oluşabilecek kemik ve kıkırdak düzensizlikleri,asimetriler ve diğer komplikasyonlar en aza iner.

İkinci avantajı, burun ucu iri,kalın derili,kötü kıkırdak yapısına sahip kişilerde daha başarılı olmakta,hatta hastanın kendisinden alınan kıkırdaklarla burunun yeniden inşaasını mümkün kılmaktadır.

Üçüncü avantajı ise daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrası oluşan kemik düzensizlikleri,kıkırdak asimetrileri,iri burun yapıları ve diğer deformeleri görerek düzeltilmesine müsaade eder.

Son avantajı burun ucuna hastanın kendi kıkırdaklarının destek olarak kullanılmasına kolaylık sağlaması ile halk arasında yaygın bilinen burun ucu değişmesini engellemesidir.

Uzun süreli ödem varlığı sebebi ile 2. Ameliyat 6 ay ya da 1 yıldan önce uygulanmamalıdır. Ödem çözülmeden ikinci operasyon yapılması yalnızca ödemin artmasına ve en önemlisi ödemin gölgelediği hataların daha da kompleks hale gelmesini sağlayacaktır.

Başka hiçbir estetik ameliyatta hasta seçimi ve ameliyat öncesi hazırlık bu kadar önemli değildir. Hastanın self-imajı ve motivasyonları iyice değerlendirilmelidir. Bu hastanın nöroz ve psikozları hakkında bir çok şey yazılmış ve söylenmiştir.

Estetik cerrah hastanın operasyona ve ortaya çıkacak kontur değişikliğine olan tepkisini önceden sezmeye çalışmalı ve hastayı hazırlamalıdır. Ameliyat öncesi hastaya burun kemiklerinin kalınlığı,septumun ileri derece eğri olması,kalın ve elastik olmayan cildin kemik ve kıkırdak yapıya uyumunun zor olduğu ön bilgi olarak mutlaka söylenmelidir.

En önemlisi hastaların ameliyattan hemen sonra görecekleri yeni burun şekli hakkında 6-12 ay süren sabırlı bir bekleyiş süreci olacağı tekrar tekrar hatırlatılmalıdır. Bir de medikolegal hazırlık olarak hastanın ameliyat öncesi en az 6 yönden fotoğraflarının çekilmesi doğru olur.

Evet düşebilir. Burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine hastanın kendisinden alınan kıkırdağından destek doku oluşturularak yerleştirilmesi durumunda ömür boyu burun ucu düşmesi önlenmiş olur.

En erken kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı ergenlik dönemi sonrası 17 yaşından itibaren yapılabilir. Üst sınır ise hastanın ameliyat olmasını engelliyecek bir hastalığı olmadığı takdirde her yaşta yapılabilir.

Hastanın 1 gece hastanede kontrol altında tutulmasında fayda vardır.

1 hafta alçı süresi, 1 haftada bandaj süresi uygulanır.

Hayır yoktur. Yılın her mevsiminde yapılabilir. Hastanın tercihine bırakılır.

Genelde aktif güneşlenmenin dışında kısıtlama yoktur. Ameliyattan 3 ay sonra kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra gözlük takılabilir.

Başarılı yapılmış bir operasyon sonrası böyle bir problemle karşılaşılmaz. Aksine nefes alma problemleri olan kişiler de estetik burun operasyonuyla birlikte fonksiyonel (nefes alma) bozuklukları da düzeltilir. Herşeye rağmen oluşabilecek burun içi mukozasındaki yapışıklıklar lokal anestezi altında kolayca halledilebilir.

Tam veya kısmi abdominoplasti ameliyatları hastane şartlarında yapılır.

Ülkemizdeki cerrahların çoğu bu ameliyat için genel anestezi tercih eder. Bazıları ise ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlarla birlikte lokal anesteziyi kullanır.

Tam abdominoplasti,ameliyatın genişliğine bağlı olarak 5 saat, kısmı abdominoplasti 1-2 saat sürebilir. Sıklıkla bir kalçadan karşı kalçaya uzanan,ancak mayo içine gizlenebilen bir kesi hattı ve göbek çevresine yuvarlak ikinci bir kesi yapılması gerekir. Kısmi abdominoplastide kesi hattı daha kısadır ve göbek yeri değiştirilmeyebilir.

Ameliyat sırasında karın derisi,kasıklardan itibaren kaburga kemikleri hizasına kadar altındaki kaslardan serbestleştirilir. Karın kaslarında bir zayıflık veya fıtık varsa,burası takviye edilir,fazla deri kesilerek vücuttan uzaklaştırılır.

Mini-abdominoplastide yapılan bu işlemler daha sınırlıdır. Operasyon bittikten sonra yara tercihine göre ya metal klempler ya tek ya da gizli (interadermik) dikiş ile kapatılır ve pansumanlar ile örtülür. Bölgede verilen bir yada iki tüp deri altına yerleştirilebilir.

İlk birkaç gün karın bölgesinde şişlik ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrı olabilir. Drenler ortalama 1-3 gün,dikişler 1-3 hafta sonra alınır. Ortalama 1-3 gün hastanede kalmanız gereklidir.

Kendinizi eskisi gibi hissetmeniz birkaç ay alabilir. İşinize 2-4 hafta sonra dönebilirsiniz. Yara izi ilk 3-6 ay kötüye gidermiş gibi görülebilir ama bu normaldir,izlerin düzleşmesi ve solması 9 ay ila 1 yıl alabilir. Tamamen yok olmasına rağmen iz bikini altına dahi kolayca saklanabilir.

Kısmi veya tam abdominoplasti işlemleri karın kaslarında zayıflık veya deri sarkıklığı olan hastalar için mükemmel sonuç yaratır. Hastaların çoğunda,düzenli egzersiz ve diyetle mükemmel sonuç yıllarca korunabilir.

Vakum eşliğinde yağ alınması eğer iyi kalitede gergin bir cilt ve sınırlı yağ birikimi varsa ve karın duvarı sağlamsa normal ağırlıktaki kişilerde alternatif olarak düşünülebilir. Total vücut yağının azalmasında diyet ve egzersiz programları da etkili olabilir,ancak deri sarkıklığına etkili olmaz.

Riskler ve muhtemel komplikasyonlar diye adlandırılan,ameliyat sonrası beklenmeyen ancak olası olaylar alternatif tedavilerde de ameliyatın risklerini taşır.

Her yıl yüzlerce abdominoplasti ameliyatı yapılmaktadır. Vücut kontürü düzeltme konusunda da uzmanlaşmış bir plastik cerrah tarafından bu ameliyat yapıldığı takdirde sonuç genellikle tatmin edicidir.

Her cerrahi işlemin belli miktarda riski mevcuttur ve önemli olan sizin abdominoplasti ile ilgili olanları anlamanızdır. Kişinin cerrahi işlemi kabul etmesinde ameliyatın risk ve faydalarının karşılaştırılması esastır.

Pek çok kadın ya da erkek aşağıdaki komplikasyonları ve sonuçları,anladığınıza emin olana kadar tartışın,iyi ameliyat öncesi inceleme ve değerlendirme,uygun hastane şartlarında plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatın enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonları nadirdir.

Enfeksiyon antibiyotik ve abse oluşmuşsa apsenin boşaltılması ile tedavi edilir fakat hastanede yatma süresini uzatabilir. Yara iyileşmesinde gecikme veya kötü yara iyileşmesi görülebilir ve yara iziyle sonuçlanabilir. Bu şartlarda ikinci bir ameliyat gerekebilir. Sigara içenlerde cilt kaybı ve yara iyileşmesinde komplikasyonlara daha sık rastlanır.

Yaşlanmaya,gebeliğe ve kilo alıp vermeye bağlı olarak ameliyat bölgesi dışında vücut kontürü değişiklikleri gelişebilir.

Geçirdiğiniz cerrahi işlemin sonuçları ile ilgili olarak nadiren hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu tip sonuçları düzeltmek için ek cerrahi girişim gerekebilir. Bu bilgiler sizin için tam anlamı ile yeterli olmayabilir. Cerrahınız ile karşılıklı konuşarak tüm ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olunuz.

İnsan doğuştan yağ hücresi sabit sayıda doğar. Kilo aldığımız zaman yağ hücrelerinin sayısı artmaz ancak hücre yapıları büyür.

Örneğin basen bölgesinde 1000 adet yağ hücresiyle doğan insan liposuction ameliyatında bu hücrelerin yaklaşık 700-800 adedi vakumla emilir.

Geriye kalan 200 hücre kilo alsanız da aynı yeterlilikte büyüyemez böylece ameliyat edilen bölgelerden kilo alması söz konusu olamaz.

Kesinlikle hayır. Bu ameliyatlar vücud konturlarına şekil vermek amacıyla yapılır.

Örneğin 70 kg bir bayan bu ameliyattan 60 kg olarak çıkması mümkün değildir.

3000 cc yağ alınabilir. Ancak ameliyat esnasında ototransfizyon( hastanın kendisinden daha önce alınan kan) veya dışarıdan alınan kan verme desteğiyle ameliyat esnasında alınabilecek yağ oranını 5000 cc kadar arttırmak mümkündür.

Liposuction ameliyatını vücudun saklanabilir bölgelerinden yarım cm’lik küçük izlerle gerçekleştirmek mümkündür.

Zaman içerisinde bu küçük izler çok belirsiz bir hale gelirler.

Vücutta yağ depolanabilecek yüz,gıdı,kol,bilek dahil her bölgeden alınabilir.

3 hafta süreyle baskılı bandaj veya korse giyilir. Korse çıkarıldıktan sonra özel kremlerle masajlar uygulanır.

Ayrıca ultrasonografik masajlar ve fizik tedavi önerilebilir. Hasta 1,5 ay sonra aktif spor yapmaya başlayabilir.

Bu risk jinekoloji ve ortopedi ameliyatlarında görülme sıklığından çok daha azdır.

Son yıllarda liposuction ameliyatı esnasında ve sonrasında yapılan sıvı destek tedavilerinin gelişmesiyle bu komplikasyon riskiyle hiç karşılaşmıyoruz.

Akut safha ameliyatın 3. Haftası yani korse çıktıktan hemen sonra görülen sonuçlardır.

Gerçek sonuç 3-6 ay arasında görülür.

Anestezi seçimi genellikle hastadaki yağ oranının fazlalığı ve yaygınlığı ayrıca hastanın kendi seçimiyle yakından ilgilidir.

Eğer hasta istediği takdirde ve yağlanma bölgeleri az ise hastane koşullarında lokal anesteziyle gerçekleştirilebilir.

Zira muayehane şartlarında oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle bu ameliyatı gerçekleştirebilmek riskli olabilir.

Öncelikle bu durum ameliyatı yapan hekimin tecrübesiyle çok yakından ilgilidir. İkincisi ameliyatta kullanılan kanüllerin seçimiyle bu komplikasyonları engellemek mümkündür.

Biz özellikle çok ince enjektör kanüllerle (liposhaping yöntemiyle ) dokuların daha az tramvazite edilmesiyle gerçekleştirdiğimiz için bu sorunlarla karşılaşmıyoruz.